Modest fashion

Eigenlijk is er niet echt een goede vertaling voor het woord modest in de context van mode. Modest is een breed woord met meerdere, onderscheidende vertalingen in het Nederlands. Soms is het fijn om heel specifiek iets te kunnen beschrijven met een woord dat precies de lading dekt. Maar soms is het ook fijn als een woord breed inzetbaar is en een beetje in het midden laat wat er precies wordt bedoeld. Daarom heb ik moeite met het kiezen van een vertaling voor modest. Is deze kledingstijl bescheiden, ingetogen, sober? Niet per se, want kleuren en printjes volop. Is het discreet, zedig, of zelfs preuts? Dat geeft het een bepaalde stempel en zet de “non-modest” fashion weg als het tegenovergestelde. Eerbaar, nederig, of wat dacht je van ootmoedig? Het brengt een onnodig gevoel van onderdanigheid met zich mee. En het raakt allemaal net niet de juiste noot. Daarom zal ik voornamelijk de term modest aanhouden.

Hoe ik hier zo op kom: een klein tijdje terug kwam ik een artikel tegen over modest fashion, “Modest dressing, as a virtue”, door Naomi Fry. Het is, kort samengevat, een semi-sociologische analyse over de terugkeer van de meer bedekte kledingstijl. Hoewel je bij bedekkende kleding waarschijnlijk in eerste instantie aan religieuze vrouwen zult denken, is deze stijl de laatste jaren volgens het artikel ook door de jonge, liberale, niet-religieuze vrouw aangenomen.

Ik herkende de term, modest fashion, maar ik had er hiervoor nooit zo bij stil gestaan wat het precies inhield. Ik kwam het enkele jaren geleden af en toe al tegen op Pinterest en dan waren het voornamelijk jonge Christelijke (Mormoonse) vrouwen uit Amerika die zich voorbereidden op missionair werk. Een bescheiden kledingstijl past hierbij en het lijkt er op dat deze jonge vrouwen een hele nieuwe garderobe aanschaffen voordat ze op pad gaan om het woord van god te verspreiden. Niet echt mijn ding, maar de bijbehorende outfits zijn hip en netjes.

sister missionaries
Stijlvol het woord van god verkondigen. Bron: Pinterest.

Een veelgebruikte slogan die ik in die hoek van Pinterest tegenkwam, is: modest doesn’t mean frumpy. Deze zin lijkt zijn oorsprong te vinden in de Christian Fashion Week. Jep, er bestaat een Christelijke variant van Fashion Week. In februari 2013 werd er in Florida voor het allereerst een officiële Christian Fashion Week georganiseerd.

Christian Fashion Week is a movement that advocates and celebrates four key elements of change within both the Church and the fashion industry. These elements are encapsulated in the acronym. C.A.R.E., which stands for:

  • Contextual modesty;
  • Affordable, sustainably fashion;
  • Responsible use of natural sources;
  • Ethical hiring, casting, and labor practises.

(Zie About Christian Fashion Week.)

Hoewel ik zelf niet religieus ben opgevoed en geen groot fan ben van georganiseerde religies, ben ik het er verbazingwekkend genoeg helemaal niet mee oneens.  Ik vind de standpunten van de CFW zelfs heel goed. Zelfs met de contextual modesty (waarvan ik in eerste instantie dacht dat het een ‘door de bijbel voorgeschreven zedigheid’ inhield) ben ik het eens. Een van hun speerpunten is het verbannen van de ‘imaginary dresscodes’. En ze benadrukken zelfs dat “Christian Fashion Week does not support views of modesty […] that place the responsibility of one person’s lust on the shoulders of the object of that lust.

Chapeau. Zolang ik alle verwijzingen naar de bijbel negeer, kan ik hier wel inkomen.

In hetzelfde kader is er sinds 2016 een Modest Fashion Week. Vorig jaar voor het eerst in Istanbul en Kuala Lumpur, en dit jaar in Londen en Dubai. Het doel van de Modest Fashion Week is “to give a platform to brands that cater for religious women and those who prefer to dress modestly.” Hijabs zijn welkom. Het gaat niet alleen om het bedekken van het lichaam, en eventueel het haar. Het gaat om keuze. Er was groeiende behoefte aan bedekkende kleding die ook móói is. En aan mooie kleding die ook bedekkend is. Dat komt samen in de modest fashion.

modest fashion week dubai
Dubai Fashion Week 2017 – van links naar rechts: Muslima Wear, RanaZone, Hilal Oğuzkan. Bron: Instagram.

Het artikel “Modest fashion: how covering up became mainstream”, van Kashmira Gander, gaat hier dieper op in. Ze beargumenteert dat de samenkomst van enerzijds de groeiende aanwezigheid van Islamistische, Joodse en Christelijke ontwerpers en influencers (die dankzij social media meer bekendheid vergaren) en anderzijds de natuurlijke modecycli (die na een periode van strakke, weinig verhullende kleding terugkeert naar wijdere, bedekkende kleding) verantwoordelijk is voor het mainstream worden van modest fashion.

“Modesty is about an attitude, it is all-inclusive to any woman from any faith, background or age who chooses to take a stand in how they present themselves,” says Simi Polonsky, founder of The Frock NYC, an orthodox Jewish fashion brand, “Seeing that there is a strength and respect in that, is changing the perceptions surrounding modesty, and a modest woman in general.”

En ook Nederland doet mee: afgelopen november is de eerste Nederlandse modest fashion pop-up store geopend, HazanahxNesci, die 2 maanden lang open blijft.

Terug naar het eerste artikel, ‘Modest Dressing, as a Virtue’. Ik herkende mezelf in het artikel. Als niet-religieuze, liberale, jonge vrouw van 20-30 jaar kleed ik me ook steeds bedekter.
Misschien zijn het de modetrends van de afgelopen tijd. Maxi-jurken, midirokken, coltruien, alles oversized… Het mag allemaal weer en ik ga graag mee in die trend. Is dit een gevolg van de golfbeweging van trends? Is het logisch dat na 10 jaar skinny jeans de lange wijde rokken weer terugkomen? Is het inspelen op de groeiende koopkracht van landen in het Midden-Oosten, zoals Kashmira Gander suggereert? Wellicht gaat het niveau dieper en is het een tegenbeweging als reactie op de sex sells attitude. Op een gegeven moment is al dat naakt gewoon niet spannend meer, toch? (Dit zie je trouwens ook terug in de lingerietrends: de terugkeer van high waisted onderbroeken en long-line bh’s of bustiers.)

What happens when women start dressing in ways that are less than conventionally flattering? Why are they doing it? And what does it look like when fashion choices that might have been linked to female oppression perform in the service of liberation?

Beginnen vrouwen (weer) meer en meer te beseffen dat sexy en conventioneel aantrekkelijk zijn niet het hoogst haalbare doel is? Is het de volgende stap in de feministische beweging, opvolgend op het zich ontdoen van het korset (eerste feministische golf) en het verbranden van bh’s (tweede feministische golf)?

Of heeft het met het tijdsgeest van de (westerse) wereld te maken? Na economische crises, de groeiende kloof tussen arm en rijk, terroristische aanslagen en de media die de angst daarvoor voedt, een zekere oranje gekleurde president die dreigt een kernoorlog uit te lokken… We voelen ons niet veilig en daar kleden we ons naar.

Wat betreft de invloed van economie op mode: de hemline index is de theorie dat hoe beter het met de economie gaat, hoe korter de rokken worden. En omgekeerd: hoe slechter de economie, hoe langer de rokken. En ook kleuren hangen samen met de context van de maatschappij: “In onzekere tijden hebben mensen behoefte aan kleuren die duurzaamheid, kwaliteit en kracht uitstralen”, aldus trend forecaster Laurie Pressman (bron).

New York Times’s chief fashion critic, Vanessa Friedman redeneert “In a vulnerable, volatile time – perhaps one particularly so for women – figure-obscuring clothing serves as a kind of armor”.

Ik vind het fascinerend om verschillende perspectieven op modest fashion te verkennen en de bewuste of onbewuste keuze voor kleding die vrouwen maken.

Voor mij is modest fashion een manier om me te kleden in kleding waarin ik me bedekter en meer op mijn gemak voel, maar ook mijn identiteit mee kan uitdrukken. Wat precies de reden is dat ik me prettiger voel in bedekte kleding doet er niet zoveel toe. Of het nu voorkomt uit een gevoel van onbehagen door de wereldpolitiek, of uit feministische overwegingen, of het puur mee gaan met de mode is, of misschien – waarschijnlijk – een combinatie van allerlei redenen is: net als dat er niet één perfecte vertaling is voor modest is er niet één reden om te kiezen voor modest.

2 gedachtes over “Modest fashion

  1. Ik merk dat ik er ook vaker naar kijk op pinterest! Het is ook wel handig voor op mijn werk om me zo te kleden, dan heb ik niet het gevoel dat ik mezelf grijs hoef te kleden, maar mezelf ben en serieus wordt genomen…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s