women's day 2018 collage

Vijf vrouwen die je zou moeten kennen

Internationale vrouwendag bestaat om sociale, culturele, economische, politieke en wetenschappelijke bijdragen van vrouwen te vieren en is een doorlopend streven naar gelijke kansen en gelijke representatie.

Ter ere van vrouwendag zet ik vandaag 5 vrouwen in de spotlight: vrouwen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis, maar vaak niet altijd even bekend zijn als vergelijkbare mannelijke tijdgenoten.

Hypatia1. Hypatia (364-415): Hypatia van Alexandrië was één van de eerste vrouwelijke wiskundigen. Daarnaast was ze geleerd in de filosofie en astronomie. Ze was een onafhankelijk denker met een wetenschappelijke onderzoeksgeest en een brede belangstelling. Tijdens haar carrière was ze erg geliefd onder haar studenten en collega’s. Ze had een grote invloed had op de mannelijke politieke en religieuze elite. Uiteindelijk werd ze van ketterij en hekserij beschuldigd en door een christelijke menigte gelyncht. Haar moord shockeerde de samenleving en markeert het begin van de middeleeuwen.

Ada Lovelace2. Ada Lovelace (1815-1852): Meer dan een eeuw voor de eerste computer werd gebouwd, werden de basisprincipes ervan al beschreven door Lady Lovelace. Ada Lovelace was de dochter van Lord Byron en had een netwerk van bekende vrienden, waaronder Charles Dickens, Michael Faraday en Charles Darwin. Haar werk met Charles Babbage leidde tot haar uitvinding op programmeergebied. Ze verzon hoe een rekenmachine geprogrammeerd zou kunnen worden om Bernoulli-getallen te kunnen berekenen. De programmeercode die Ada Lovelace anno 1843 schreef staat inmiddels bekend als het allereerste computerprogramma.

Rosetta Tharpe3. Sister Rosetta Tharpe (1915–1973): Rosetta Tharpe was een Amerikaanse gitarist en zangeres. Ze staat bekend als een van de grondleggers van de rock and roll. In de jaren ’30 en ’40 was ze populair in Amerika en trad ze als gospelartiest op in zowel kerken als in nachtclubs. Dat was ongekend in die tijd, zeker omdat ze ook nog eens vrouw en zwart was. Ze wist gospel mainstream te maken door de muziekstijlen jazz, blues en gospel op haar unieke manier te combineren. Ze heeft invloed gehad op artiesten al Little Richard, Johnny Cash, Elvis Presley en Jerry Lee Lewis.

[Documentaire: The Godmother of Rock ‘n’ Roll: Sister Rosetta Tharpe]

Margaret Mead4. Margaret Mead (1901-1978): Margaret Mead was een Amerikaanse antropologe. Ze wordt beschouwd als een van de pioniers in de culturele antropologie. Franz Boas, de grondlegger van de antropologie, was haar begeleider tijdens haar PhD. Zij kreeg bekendheid door haar onderzoek naar seksualiteit en relaties in de Polynesische cultuur. Als een van de eerste vrouwelijke cultureel antropologen deed ze veel stof opwaaien in academische kringen, omdat door haar onderzoek de superioriteit van de Amerikaanse cultuur werd uitgedaagd. Ze had ook invloed op de seksuele revolutie van de jaren ’60 en was activiste voor vrouwenemancipatie en tegen racisme.

Hannie Schaft5. Hannie Schaft (1920-1945): Hoewel op haar Wikipediapagina staat dat ze ‘een van de bekendste Nederlandse verzetsstrijdsters’ tijdens de Tweede Wereldoorlog was, moet ik toegeven dat ik nog nooit van Hannie Schaft gehoord. Hannie, geboren als Jannetje Johanna Schaft, stond bekend als ‘het meisje met het rode haar’. Ze hielp Joodse onderduikers, verzamelde inlichtingen en werkte mee aan verboden wapentransporten en sabotage van transporten van de Duitsers. Ook heeft ze een hand gehad in het liquideren van verraders. Uiteindelijk werd ze gearresteerd. Drie weken voor het einde van de oorlog werd ze geëxecuteerd.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s